Brouwerij in wording

Hoofdstuk

  1. Nudepark
  2. 1e Kloostersteeg

Nudepark

Het bouwen van een brouwerij begon met het zoeken naar een geschikte locatie. We hebben veel locaties gezien voordat we op de plek uitkwamen waar we nu zitten. In het afgelopen jaar hebben we de bedrijfshal getransformeerd naar een mooie kleine brouwerij! Hieronder een korte samenvatting.

Alle elektra is vervangen, warme kamer voor hergisting op fles gemaakt, plafonds opnieuw gedaan.

De betonnen vloer moest bedekt worden met een coating.
Vloer-voor-na

Ondertussen worden er ook CCT’s geconstrueerd waar we straks het bier ik kunnen laten vergisten.
schets van CCT

We hebben een hopplantage aangelegd.
ontluikende hop

En voorraden van bv gerstemout aangelegd.
Vrachtje mout

Om het af te maken hebben we nog flink wat inspanning moeten leveren om het kantoor om te vormen in een gezellig proeflokaal. Hieronder zie je onze bijzonder vloer, in een vorig leven was dit de vloer in een Drentse boerenschuur.
Kaal proeflokaal

En nu is het af!

Brouwerij Wageningen

Maar niet heus, want we blijven continue bezig met verbeteringen *grijns*.

Nieuw hoofdstuk: 1e Kloostersteeg

Ondertussen is het eind 2017 en ons pand aan de Nudepark is écht te klein geworden. Gelukkig hebben we officieel toestemming gekregen van de gemeente om onze brouwerij in het stadscentrum te vestigen.

Proost op nieuwe locatie
Proost op nieuwe locatie
Een schets van de bouwplannen locatie Kloostersteeg.
Een schets van de bouwplannen locatie 1e Kloostersteeg.

De komende tijd staat (weer) in het teken van verbouwen en constructie van de nieuwe brouwinstallatie. Vanaf lente 2018 hopen we onze bieren te brouwen naast onze brewpub aan de 1e Kloostersteeg.

Om onze plannen te kunnen realiseren hebben we een zeer succesvolle crowdfunding kunnen draaien en we hebben ruim €100.000 opgehaald. Hiermee kunnen we de kwaliteit van onze bieren op een hoger plan tillen en de kleine flesjes komen ook binnen handbereik!

103%

Als eerste stap in de verbouwing is de cementdekvloer verwijderd en vervangen door een degelijke betonvloer, voorzien van goede afwatering, die geschikt is voor een moderne brouwerij.

Verhuizing

In het laatste weekend van februari zijn we verhuisd.

Verhuizers willen ook wel een bakje koffie
Verhuizers willen ook wel een bakje koffie

Met een team van bijna 10 vrijwilligers hebben we in 1 dag en 4 vrachtwagen-ritten de complete inboedel van de oude naar de nieuwe locatie overgebracht. Een paar dagen later is de oude brouwinstallatie opgehaald en hebben we het oude pand leeg opgeleverd.

Verbouwing

Sinds de verhuizing zijn we flink aan de slag op onze nieuwe locatie. We merken dat we met meer focus aan de slag kunnen en het begint (voorzichtig) ergens op te lijken!

Halverwege de maand maart is de stoomgenerator geleverd.

Stoomgenerator moet nog even door de deur
Stoomgenerator moet nog even door de deur

Tijdens het brouwen zullen we 1000 liter bier anderhalf uur koken. De ketel wordt niet met een gasvlam of een elektrisch verwarmingselement verhit maar met stoom door een dubbelwandige mantel.

De stoomgenerator moet in een veilig stookhok staan en dat is door de leverancier direct maar netjes afgetimmerd.

Stookhok en Schroothok
Stookhok en Schroothok

Tegelijk zijn een paar timmermannen uit Wageningen aan de slag gegaan. Ze hebben een aantal muurtjes neergezet en daarop mooie kozijnen gemaakt van duurzaam geteeld Europees Lariks.

Kozijn larix hout
Kozijn larix hout
Kozijnen timmeren
Kozijnen timmeren

Brouwen zonder grenzen