Stadsbrouwerij Wageningen

Crowdfunding – Plannen

Korte historie en context

Eerste brouwketels
Eerste brouwketels

In 2013 zijn we als kleine zelfstandige brouwerij begonnen met een 30L brouwinstallatie. Omdat de vraag naar onze bieren hoog was en onze brouwcapaciteit klein, hebben we in deze periode nog regelmatig bier gebrouwen bij een externe brouwerij.
Sinds begin 2015 hebben we een 200L Speidel brouwinstallatie met 5 vergistingstanks en brouwen we zelf al onze bieren in Wageningen.

Het eerste bier van de brouwerij was Otto II van Gelre en sindsdien heeft de brouwerij een tiental eigen bieren gelanceerd. Daarnaast hebben we verschillende bieren op bestelling ontworpen voor horeca en bedrijven. Onze bieren worden voornamelijk in de regio verkocht via slijterijen, specialiteitenwinkels en verschillende horecagelegenheden.

12 taps van 't Rad
12 taps van ‘t Rad

Sinds mei 2016 heeft de brouwerij haar eigen proeflokaal in het centrum van Wageningen, Café Rad van Wageningen. Hier zijn alle actuele bieren van de brouwerij op tap en op fles te verkrijgen. De twaalf tapkranen hebben meestal 8 bieren van de brouwerij en 4 exclusieve bieren van andere kleine Nederlandse brouwerijen. In onze brewpub kunnen we 80 gasten ontvangen en vanuit een bescheiden keuken serveren we onze gasten ook een kleine kaart met gerechten, bereid uit regionale ingrediënten. De brewpub is niet verbonden aan een groot biermerk en dat is uniek voor Wageningse begrippen.
We merken dat we door onze brewpub beter zichtbaar zijn voor het publiek en dit leidt tot meer andere interessante opdrachten zoals gelegenheidsbrouwsels, en drankencatering voor promotie-feesten. Ook krijgen we in onze brewpub directe terugkoppeling van onze klanten op onze bieren, wat ons helpt om klantbinding te bewerkstelligen en ook om onze bieren nog beter af te stemmen op onze klantengroep.

In deze beginjaren hebben we veel geleerd: bier produceren in flessen en fusten, lokale verkoop en onze eigen horeca draaien. Door alles zelf te doen, bewijzen we voor onszelf, en voor de buitenwacht, dat we klaar zijn voor de volgende grote stap.

Wat we gaan doen

Met onze huidige brouwinstallatie lopen we  tegen de grenzen van onze mogelijkheden aan. We kunnen niet voldoende bier produceren voor de vraag in onze brewpub en de regio. We zullen dus een moderne en grotere brouwinstallatie moeten aanschaffen.

Artists impression nieuwe brouwketels
‘Artists impression’ van de nieuwe brouwzaal

Voor de nieuwe installatie zullen we ook moeten verhuizen, want onze huidige brouwerij is al een tijdje te klein.

Verhuizen

In het centrum van Wageningen is naast onze brewpub een ruimte beschikbaar waar we een mooie brouwerij kunnen inrichten. Door de brouwerij en de brewpub direct naast elkaar te huisvesten zal de brouwerij als magneetfunctie dienen voor de brewpub. Tegelijk, zal vanuit de brewpub zichtbaar zijn waar de genuttigde bieren vandaan komen en wordt het eenvoudig om bierproeverijen te combineren met rondleidingen door de brouwerij. Deze zichtbaarheid en openheid geeft de consumenten duidelijkheid over de herkomst van onze bieren en versterkt ons verhaal: wij zijn dé lokale brouwerij voor de stad Wageningen.

De vergunningsaanvraag voor de vestiging van onze brouwerij op de nieuwe locatie is goedgekeurd door de gemeente en we kunnen nu aan de slag met de verhuizing en de aanschaf van de nieuwe brouwinstallatie.

Verbouwing

Plattegrond nieuwe locatie
Plattegrond nieuwe locatie

Het pand zal aangepast moeten worden om er een moderne brouwerij in te kunnen vestigen. Dit betekent dat de vloer verstevigd moet worden en tegelijkertijd van afwatering moet worden voorzien. Ook zullen we uitgebreide aanpassingen moeten doen aan de technische installatie, bijvoorbeeld elektra, water, gas en een degelijke luchtverversing aanbrengen.
We gaan een doorgang maken van de brewpub naar de brouwerij met daartussen een winkeltje voor de verkoop van flessen en merchandise.
Ook zullen we de sfeer en uitstraling van onze brewpub nog verder verbeteren door onder andere een houten vloer aan te brengen.

De tekening hiernaast schetst de nieuwe situatie met linksonder onze brewpub (lichtgroen) en rechts de nieuwe brouwerij (lichtblauw), met onderaan het Conventplein en bovenaan het Salverdaplein.

Grotere brouwketels

Om onze brewpub, de stad en de regio van voldoende bier te voorzien zal een grotere brouwinstallatie aangeschaft worden. Hiermee zal de brouwcapaciteit uitgebreid worden van 200L naar 1000L per brouwsel. De nieuwe installatie wordt innovatief en wordt fundamenteel anders dan wat andere kleine brouwerijen hebben staan: we gaan gebruik maken van moderne componenten die nog niet eerder op deze kleine schaal in Nederland zijn toegepast.

Meura maisch filter
Meura maisch filter

Een belangrijk onderdeel daarvan wordt het Meura maischfilter waarmee we zo’n 20% meer rendement uit de mout gaan halen. Dat betekent dat we zuinig omgaan met onze lokale gerstemout maar ook dat we 20% minder afval hebben en dat is in het stadscentrum een groot voordeel. Met deze installatie kunnen we beter variëren met verschillende graansoorten waardoor we ons nóg beter kunnen onderscheiden van andere brouwers.
Ook zullen onze bieren met de nieuwe installatie een hogere en meer constante kwaliteit hebben.
Deze innovatieve installatie biedt ons ook een groot concurrentievoordeel, omdat we hiermee bieren kunnen brouwen die elders niet gemaakt kunnen worden. We verwachten om die reden dan ook diverse brouwopdrachten vanuit het hele land.

Tap verbinding
Tap verbinding

Natuurlijk worden de biertanks van de brouwerij rechtstreeks aangesloten op de tap van onze brewpub. Om die tap-verbinding te financieren is reeds een crowdfunding-campagne opgezet waarvoor we een unieke batch bier hebben gemaakt die we ‘Bengel’ noemen. De opbrengst van dit bier komt volledig ten goede aan de tap-verbinding.

Aan de weg timmeren

Op dit moment heeft de brouwerij moeite om voldoende bier te produceren voor de regio, we zitten duidelijk aan de grenzen van onze capaciteit en al het bier dat we brouwen wordt verkocht. We verwachten dat er in de regio nog veel groei mogelijkheden zijn, zeker als we onze regio vergroten naar omliggende gemeenten, de Veluwe en de overkant van de Nederrijn.

Merchandise
Merchandise

Met een grotere capaciteit zal de brouwerij actiever de markt bestrijken en zullen we in de regio veel vaker terug te vinden zijn op tap en op fles. Met restaurants zal actief samenwerking gezocht worden om bijvoorbeeld één tap continue te voorzien van lokaal seizoensbier. Hierbij zullen we die restaurants ondersteunen met promotie van ons regionale bier en proeverijen organiseren om  ondernemers en hun personeel kennis te laten maken met onze bieren.

Bakfiets voor lokale bezorging en mobile tap installatie voor festivals in de regio
Bakfiets voor lokale bezorging

Een selectie van bieren zal ook in kleine flesjes verkrijgbaar zijn, wat de verkoop zal stimuleren. Met andere brouwerijen zal worden samengewerkt om onze fusten door heel Nederland te distribueren. Deze samenwerking is nu al succesvol voor onze brewpub omdat we daar nu beschikken over bieren van leuke kleine brouwerijen. We zijn onafhankelijk van een grote distributeur of partij en daardoor kunnen we onze eigen prijs bepalen.

Ten slotte blijkt er in de huidige markt nog steeds veel vraag te zijn naar brouwcapaciteit en we zullen actief zoeken naar brouwerijen zonder installatie die gebruik kunnen maken van de capaciteit in onze unieke brouwerij. We merken dat bedrijven die een gelegenheidsbrouwsels willen laten maken bij ons uitkomen als ze écht iets bijzonders willen ontwikkelen, er blijken in Nederland heel weinig partijen te zijn waar men een uniek bier kan laten ontwikkelen en wij hebben afgelopen jaren al een heel aantal van dit soort bieren ontworpen en gebrouwen.

De capaciteitsvergroting en bijbehorende verbouwing zijn forse posten op onze begroting en dat is de belangrijkste reden dat we een beperkte set obligatieleningen hebben uitgeven.

Brouwen zonder grenzen