Duurzaamheid en lokale economie

en

Als brouwerij kunnen we in heel veel aspecten rekening houden met het milieu en de omgeving en dat proberen wij ook zoveel mogelijk te doen. Lokaal ondernemen is niet altijd de makkelijkste of goedkoopste oplossing maar we hebben gezien dat er lokaal heel veel mooie en lekkere dingen te halen zijn en we merken dat onze klanten dit echt waarderen.
Hieronder staan een aantal voorbeelden hiervan uitgewerkt.

Lokale basismout

Oogst 2013
Oogst 2013

We zijn erg blij dat we met een schitterende lokale gerstemout kunnen werken van stichting de Wageningse Korenschoof. Deze boeren wonen op de Wageningse Eng en in de zomer en het vroege najaar kun je daar de schitterende gerstevelden bewonderen. Het mouten gebeurd iets verder, bij Dingemans in Stabroek. Dit is de dichtstbijzijnde mouterij die nog een kleine moutvloer heeft zodat de gerst niet gepoold wordt met andere partijen. Deze mout is de basis voor ieder bier dat we brouwen, soms 100% soms minder omdat de speciale mouten (bv geroosterde mouten) niet lokaal te verkrijgen zijn.

Ons afval

Moutresten van het brouwproces worden aan de koeien gevoerd
Moutresten van het brouwproces worden aan de koeien gevoerd

Onze grootste afvalstroom is bierbostel, de moutresten die we aan het einde van de brouwdag over hebben. Deze moutresten voeren we aan de koeien van boerderij de Hooilanden in het binnenveld. Voor de koeien is dit gezond en het is ook een traktatie want ze maken er bijna ruzie om! Sinds 2017 maakt Bakkerij Robin heerlijk bierbostel brood met onze moutrestsen. Dit brood is ook verkrijgbaar in onze brewpub.

Regionale bezorging

Bakfiets van de brouwerij
Bakfiets van de brouwerij

Als kleine brouwerij richten we ons op het gezellige stadje Wageningen en de plaatsen daar omheen. Verder komen we eigenlijk niet en daardoor hebben we weinig transport.
Voor de lokale bezorgingen hebben we, in samenwerking met de lokale fietsenmaker Atelier van Corven, een bakfiets ontworpen. Deze stoere fiets is stevig genoeg voor een grote voorraad bier en als we even de kans krijgen zie je ons op deze fiets door ons stadje rondrijden. Ook de moutresten rijden we op deze fiets naar de (eerder genoemde) boerderij.

Regionale producten

Bierbostelbrood
Bierbostelbrood

In onze brewpub Cafe Rad van Wageningen vind je ook zoveel mogelijk lokale producten. Naast onze eigen bieren enkel bieren van kleine Nederlandse brouwerijen, lekkere Nederlandse wijnen en gedistilleerd. De hapjes erbij komen van de lokale natuurslagerij Keijzer en van Santen (probeer die bitterballen eens), de broodjes voor onze hamburgers van bakker Stroop en de kaas van Meester Affineurs. Voor Meester Affineurs brouwen we ook regelmatig een echte Milk Stout uit de wei van die kaas (en de melk voor die kaas is dus afkomstig van koeien die onze bier bostel hebben gegeten).

Samenwerking met opleidingen

Verder werken we regelmatig samen met lokale opleidingen om bijvoorbeeld brouwgerst te leveren voor een module bierbrouwen.

Shiitake groeiend op bierbostel
Shiitake groeiend op bierbostel

Ook wordt vanuit de universiteit regelmatig verzocht om verse bierbostel wat gebruikt wordt om bijvoorbeeld Koningsoesters en Shiitake te kweken.

Lokaal ondernemen

Wij nemen het lokaal ondernemen serieus en merken dat onze klanten dit waarderen. Het gebruiken van lokale grondstoffen is onderdeel van ons verhaal en voor ons essentieel.

'Keurmerk' Ambachtelijk Oprecht Lokaal
‘Keurmerk’ Ambachtelijk Oprecht Lokaal

Onze bewuste keuzes zijn echter niet direct zichtbaar en daarom moeten we ons verhaal blijven vertellen. Dat doen we graag maar om het onszelf toch iets gemakkelijker te maken hebben we een ‘keurmerk’ bedacht waarmee we aangeven welke waarden we belangrijk vinden en waar we onszelf in herkennen:

  • Ambachtelijk: we zijn een kleine trotse brouwerij die al haar bieren zelf in eigen ketels brouwt
  • Oprecht: we zijn eerlijk en open over onze handelswijze en  de herkomst van onze prachtige producten
  • Lokaal: we gebruiken bij voorkeur lokale ingrediënten en werken samen met lokale ondernemers

Brouwerij lokaal gebouwd

Lokaal ondernemen stopt niet met het gebruik van lokale grondstoffen. Naast Lokale grondstoffen hebben we onze brouwinstallatie zoveel mogelijk in Nederland en België laten bouwen .

Onze brouwerij is gebouwd rondom een
maisch-persfilter. Voor de brouwerij wereld een relatief nieuwe technologie, van iets meer meer dan een eeuw oud. De bekendste fabrikant is Meura uit België en dat is waar ons Maisch persfilter vandaan komt.

Vergistingsketel in aanbouw
Vergistingsketel in aanbouw

Nederland heeft een grote industrie van ketelbouwers, voor onze zuivel industrie. Brouwketels en vergistingstanks verschillen in de basis niet zo heel veel van zuiveltanks dus wij hebben onze brouwketels en vergistingstanks gewoon in Nederland laten bouwen.

Onze pompen, dé werkpaarden van de brouwerij, komen weer uit België.

Brouwen zonder grenzen