Veelgestelde vragen

Hieronder geven we antwoord op veelgestelde vragen over Brouwerij Wageningen en onze bieren.

Hoe lokaal zijn jullie?

Onze basismout is afkomstig van stichting De Wageningse Korenschoof. Deze pilsmout vormt de basis voor ieder bier. Speciaalmouten zijn niet lokaal te verkrijgen en betrekken we bij andere mouterijen. We zijn bezig met een lokaal hopveld en als het lukt om goede hop te kweken dan zullen we die gebruiken voor onze bieren.
De distributie van onze bieren is voornamelijk in de regio: Bennekom, Renkum, Rhenen en natuurlijk Wageningen zelf.
In onze brewpub gebruiken we zoveel mogelijk lokale ingrediënten van lokale bakkers, groenteboeren en slagerijen.

Neem ook een kijkje bij onze pagina die een opsomming geeft van een aantal van onze duurzame initiatieven.

Wat is de ideale drink temperatuur?

De meeste van onze bieren komen bij 8-9 °C optimaal tot hun recht. Kouder kan ook maar dan zal de smaak wat gematigd zijn.

Mag het gistdepot uitgeschonken worden?

De meeste van onze bieren zullen in meer of mindere mate een gistdepot op de bodem kunnen hebben. Bij de weizen bieren, zoals onze Hermelijn en Mordicus, hoort dit mee uitgeschonken te worden.
Bij overige bieren mag het naar voorkeur mee uitgeschonken worden. Als je de gist mee uitschenkt zal het net een andere smaak aan het bier geven.

Hoe zorgen jullie voor een constante smaak?

Voor kleine (en ook grote) brouwers geldt dat ieder brouwsel uniek is, er zullen altijd kleine smaak verschillen tussen brouwsels zijn. Brouwerij Wageningen is een kleine brouwerij en de kleine schaal en ambachtelijke werkwijze vergroten de kans op kleine smaak verschillen.
Om de smaakverschillen in het eindproduct te verkleinen mixen we verschillende brouwsels. Als een van de gemixte brouwsels in smaak verschilt zal dit verschil in het eindproduct kleiner zijn.
Het kan dus voorkomen dat een bier een klein smaak verschil heeft, net als bij verschillende jaargangen van bijvoorbeeld een goede wijn.

Kan ik jullie bier ook buiten de regio Wageningen kopen?

We willen een lokale brouwerij voor de lokale markt zijn. Dat betekent dat we graag met lokale producten, leveranciers  en winkeliers werken. Hierdoor kunnen we intensief contact met de verschillende verkooppunten en klanten onderhouden en het past ook bij onze ideeën over milieuvriendelijk ondernemen. Ook is onze productie dusdanig beperkt dat we niet voldoende bier zouden hebben om aan de vraag te voldoen, dit is mede de reden dat we ons bier niet op internet verkopen.

Willen jullie ons goede doel sponsoren?

Nee, tenzij. We zijn een startende micro brouwerij en hebben beperkt budget om dingen weg te geven, wat we dus zo weinig mogelijk doen. Als er een samenwerking te vinden is, waarin we ook iets meer dan ‘naamsbekendheid’ terugkrijgen dan zijn we zeker geïnteresseerd!

Kunnen jullie bieren goed bewaard worden?

Bewaren of rijpen?
Bewaren of rijpen?

De houdbaarheid van onze bieren staat vermeld op de etiketten. De aangegeven houdbaarheid is voornamelijk afhankelijk van het biertype. Op een bier met een uitbundig hoparoma zullen we bijvoorbeeld een kortere houdbaarheid aangeven omdat het hoparoma minder stabiel is en de smaak van het bier na een half jaar anders zal worden dan dat we bedoeld hadden. Dat betekent niet dat het bier na die tijd bedorven of vies wordt maar het zal door de tijd heen langzaam een ander bier worden dan dat wij in gedachten hadden.

In de toekomst zullen we vast bieren ontwikkelen die geschikt zijn om langer te bewaren, toch blijft onze mening over het bewaren van bier over het algemeen: bier is niet om te bewaren maar om lekker op te drinken.

Overigens kun je een gekochte fles het beste wel een paar dagen laten rusten voordat je hem opent. Een fles kan onderweg naar huis best wel geschud worden en enige rust zorgt ervoor dat sediment een beetje zakt en het bier niet al te onstuimig is.

Gaan jullie ook kleine flesjes verkopen?

Kleine flesjes zijn bewerkelijker en de komende tijd lijken kleine flesjes voor ons nog niet haalbaar.

Kan ik etiketten of viltjes van jullie producten ontvangen?

Helaas kunnen we niet op verzoeken voor het opsturen van etiketten of viltjes ingaan.

Verkopen jullie ook brouw ingrediënten?

Een gedeelte van de moutvoorraad
Een gedeelte van de moutvoorraad

Ja, we verkopen ook ingrediënten voor het brouwproces, bijvoorbeeld mout of hop. Ook hebben we altijd verbruiksartikelen zoals schone lege flessen en doppen op voorraad. En als je geen brouwgist hebt dan hebben we vast nog wel iets leuks staan!

 

Wat is jullie naam nou?

In 2013 zijn we begonnen als Brouwerij Wageningen. In 2017 realiseerden wij onszelf dat we eigenlijk de meest Wageningse brouwerij zijn: al onze bieren worden in Wageningen gebrouwen en we  gebruiken in onze brouwerij en brewpub zoveel mogelijk Wageningse ingrediënten. Ook zijn we regelmatig op lokale marktjes te vinden met onze biertap. Al met al zijn we dus eigenlijk dé brouwerij in Wageningen en dus vanaf april 2017: Stadsbrouwerij Wageningen.

Stond je vraag er niet tussen?

Gebruik ons contactformulier als je een vraag had en als je zonder antwoord écht niet verder kunt.

Brouwen zonder grenzen