Stadsbrouwerij Wageningen

Stadsbrouwerij wageningen

VRAGEN

Mooie bieren. Echte smaken.

Veelgestelde vragen...

De meeste van onze bieren komen bij 8-9 °C optimaal tot hun recht. Kouder kan ook maar dan zal de smaakbalans wat minder zoet en meer bitter zijn.
Tip: Als een bier dus iets bitterig overkomt en je daar niet van houdt dan kun je het glas in je handen iets opwarmen. De balans verschuift dan richting naar de zoetige kant.

De meeste van onze bieren zullen in meer of mindere mate een gistdepot op de bodem kunnen hebben. Bij de weizen bieren, zoals onze Hermelijn en Mordicus, hoort dit mee uitgeschonken te worden.

Bij overige bieren mag het naar voorkeur mee uitgeschonken worden. Als je de gist mee uitschenkt zal het net een andere smaak aan het bier geven.

We hebben een selectie van verschillende lokale gerechten zoals bitterballen van een lokale slager, lokale oesterzwam (vegan) bitterballen, kaas (van de melk van de koeien die we onze moutresten voeren, boerderij en kaasmakerij binnen een straal van 6km vd brouwerij) uit die kaasmakerij hebben we ook een verrukkelijke kaas waar ons bockbier in verwerkt is, we hebben bierbostelbrood van een lokale bakker en droge worst van een lokale slager.

Zoals je leest zijn we op een andere manier bezig met bier en food pairing. Lokaal en circulair. Dat kan tijdens openingstijden prima ervaren worden door bijvoorbeeld een proefplankje met 4 van onze bieren van de tap te bestellen en uit de keuken onze snacks naar keuze. Op vrijdag- en zaterdagavond kan het ook nog gecombineerd worden met onze (lokale, huisgemaakte, onvolprezen) kroeghap!

Onze bieren hebben geen biologisch keurmerk. De extra kosten en administratieve organisatie kunnen we niet verantwoorden.
Als brouwerij hechten we wel veel waarde aan aspecten zoals een eerlijke en lokale afkomst en daar doen we graag extra moeite voor. Dit heeft tot nu toe al tot een heel aantal leuke samenwerkingen met diverse lokale ondernemers geleid. Zo zij we mede oprichter van vereniging Streekwaar waarin zo’n 30 lokale voedselproducenten samenwerken en zich committeren aan een tiental duurzame eisen.

Onze basismout is afkomstig van stichting De Wageningse Korenschoof. Deze pilsmout vormt de basis voor ieder bier. Speciaalmouten zijn niet lokaal te verkrijgen en betrekken we bij andere mouterijen. We zijn bezig met een lokaal hopveld en als het lukt om goede hop te kweken dan zullen we die gebruiken voor onze bieren.

De distributie van onze bieren is voornamelijk in de regio: Bennekom, Renkum, Rhenen en natuurlijk Wageningen zelf. In onze brewpub gebruiken we zoveel mogelijk lokale ingrediënten van lokale bakkers, groenteboeren, kaasmakers en slagerijen. Neem ook een kijkje bij onze pagina over duurzaamheid die een opsomming geeft van een aantal van onze duurzame initiatieven.

Veel van onze bieren worden standaard afgevuld in grotere flessen van 75cl . Sommige exclusievere bieren zijn in kleinere flessen verkrijgbaar.

Ja, we verkopen ook ingrediënten voor het brouwproces, bijvoorbeeld mout of hop. Ook hebben we altijd verbruiksartikelen zoals schone lege flessen en doppen op voorraad. En als je geen brouwgist hebt dan hebben we vast nog wel iets leuks staan!

In 2013 zijn we begonnen als Brouwerij Wageningen. In 2017 verhuisden we naar het centrum van Wageningen en realiseerden wij onszelf dat we eigenlijk de meest Wageningse brouwerij zijn: al onze bieren worden in Wageningen gebrouwen en we  gebruiken in onze brouwerij en brewpub zoveel mogelijk Wageningse ingrediënten. Ook zijn we regelmatig op lokale marktjes te vinden met onze biertap of mobiele brouwinstallatie. Al met al zijn we dus eigenlijk dé brouwerij in Wageningen en dus vanaf april 2017: Stadsbrouwerij Wageningen.

We willen een lokale brouwerij voor de lokale markt zijn. Dat betekent dat we graag met lokale producten, leveranciers  en winkeliers werken. Hierdoor kunnen we intensief contact met de verschillende verkooppunten en klanten onderhouden en het past ook bij onze ideeën over milieuvriendelijk ondernemen.

Dat gezegd hebbende komen we er niet onderuit om ook vanuit onze webshop naar de rest van Nederland te versturen.

Voor kleine (en ook grote) brouwers geldt dat ieder brouwsel uniek is, er zullen altijd kleine smaak verschillen tussen brouwsels zijn. Brouwerij Wageningen is een kleine brouwerij en de kleine schaal en ambachtelijke werkwijze vergroten de kans op kleine smaak verschillen.

Om de smaakverschillen in het eindproduct te verkleinen mixen we verschillende brouwsels. Als een van de gemixte brouwsels in smaak verschilt zal dit verschil in het eindproduct kleiner zijn. Het kan dus voorkomen dat een bier een klein smaak verschil heeft, net als bij verschillende jaargangen van bijvoorbeeld een goede wijn.

Nee, tenzij.
We zijn een startende micro brouwerij en hebben beperkt budget om dingen weg te geven, wat we dus zo weinig mogelijk doen. Als er een samenwerking te vinden is, waarin we ook iets meer dan ‘naamsbekendheid’ terugkrijgen dan zijn we zeker geïnteresseerd!

De houdbaarheid van onze bieren staat vermeld op de etiketten. De aangegeven houdbaarheid is voornamelijk afhankelijk van het biertype. Op een bier met een uitbundig hoparoma zullen we bijvoorbeeld een kortere houdbaarheid aangeven omdat het hoparoma minder stabiel is en de smaak van het bier na een half jaar anders zal worden dan dat we bedoeld hadden. Dat betekent niet dat het bier na die tijd bedorven of vies wordt maar het zal door de tijd heen langzaam een ander bier worden dan dat wij in gedachten hadden.

In de toekomst zullen we vast bieren ontwikkelen die geschikt zijn om langer te bewaren, toch blijft onze mening over het bewaren van bier over het algemeen: bier is niet om te bewaren maar om lekker op te drinken.

Overigens kun je een gekochte fles het beste wel een paar dagen laten rusten voordat je hem opent. Een fles kan onderweg naar huis best wel geschud worden en enige rust zorgt ervoor dat sediment een beetje zakt en het bier niet al te onstuimig is

Helaas kunnen we niet op verzoeken voor het opsturen van etiketten of viltjes ingaan.

Stond je vraag er niet tussen? Gebruik ons contactformulier als je vraag er niet tussen stond en als je zonder antwoord écht niet verder kunt!