Otto’s stijl

Tja, de vraag over Otto’s stijl hadden we natuurlijk kunnen verwachten. In welk hokje kunnen we Otto plaatsen, als we bij Untappd willen aangeven dat we hem nu nuttigen, of bij Ratebeer aan willen geven wat we er van vinden?

Voorafgaand aan de presentatie van Otto II van Gelre is op Facebook een kleine discussie ontstaan waarin Maarten Immerzeel het volgende vraagt:

… de brouwerij even toegevoegd aan ratebeer.com. Bier wil ik ook graag toevoegen (kan ik hem vrijdag om 16 uur gelijk even beoordelen). Wat is volgens jullie de bierstijl?

Eigenlijk is onze Otto II van Gelre in geen hokje te plaatsen:

… het is heel moeilijk om dit bier specifiek in een stijl in te delen. Wat denk jij dat het is; amberkleurig, hoppig ondergistend en 7,5-8%?
Volgens ons past het in geen enkele bestaande groep, eventueel een zware Alt maar die zijn niet ondergistend, een munchener dunkel? daar istie niet donker genoeg voor…

Daarna geeft Maarten terecht aan:

Met deze omschrijving zou ik geen stijl weten. Meestal gaan ze dan op de “grote hoop” van de Belgian Ales of Belgian strong ales. Maar daar zit het dan qua alcoholpercentage ook weer net tussenin Misschien dat ik of anderen er morgen iets van kunnen vinden (niet dat het uitmaakt, maar ja, er moet nu eenmaal een stijl opgeplakt)

Maar helaas kunnen we geen gebruik maken van een ‘catch all’ belgische ale groep:

Het is met de ondergist wel eerder een Duitse dan een Belgische stijl natuurlijk. Misschien een doppelbock?

Otto komt het dichtst bij de doppelbock maar staat er ook best nog wel ver vanaf omdat Otto totaal niet zoet is, eerder droog met een mooie hopbitterheid die in de doppelbock niet terug te vinden is. Daarnaast is de moutgeur matig en heeft niets gebrands, bij Otto overheersen de hoparoma’s.

Nu kunnen we natuurlijk berusten en als jonge brouwerij van de luxe genieten dat een commerciële brouwerij zich niets van bierstijlen hoeft aan te trekken.
Maar we kunnen ook onze eigen stijl benoemen en dan zouden we dit bier toch als een Wagenings Sterk Amber willen classificeren, met als belangrijkste kenmerken:

  • amber kleurig
  • geur is hoppig, enigszins moutig
  • body is vol, hopbitter, droog
  • hoger alcohol percentage (8%)
  • nasmaak is zacht moutig, licht bittertje, 

Een ideaal bier voor een zomers terrasje, of een zonnige Vaderdag!

 

Otto’s stijl was last modified: juni 9th, 2013 by Dennis